Monday, 12 September 2011

Sambal belacan... kakyani


sambal belacan ni pun saya buat masa open house hari tu..main blend je..kali ni buat baru menjadik...itupun sebab ikut resepi kakyani nih...main ingat2 je resepi nih sebab tak pernah salin pun..nasib la betul..cuma silap tang bawangnye tu..saya letak bawang putih..hehhehe...sebab biasa makan sambal belacan kat kedai masakan thai depa letak bawang putih skit...lain kali letak bawang besar pulak..kalau nak buat sambal belacan tuk makan2 kenduri ni memang sesuai sgt guna resepi nih...terima kasih kakyani atas resepi akak nih...saya cnp dari myr je..tak tau kat blog akak ada letak ke tak resepi sambal belacan nih..kalau ada nanti saya letak link blog akak jugak kat sini ye...terima kasih sekali lagi...:)


Sambal belacan

Resepi: kakyani
by:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

 

Bahan-bahan ( 1 mangkuk )

  • 1 cawan cili padi
  • 1/4 cawan gula
  • 1/4 cawan garam
  • 1 sudu besar belacan
  • 1 biji tomato
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1/2 biji lemon diambil airnya
  • Sedikit air masak

Cara-cara

  1. Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing
  2. Masak bawang besar dgn microwave dengan suhu 600w selama 2 minit atau boleh juga dibakar
  3. Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas
  4. Siap untuk dihidang 
(nota: saya guna bawang putih tak letak bawang besar dek kerana tersilap resepi..hehhehe..tak bakar pun...guna sebijik je...cili pun agak2 je sebenarnya...lepas tu ganti air lemon dgn air asam jawa....)

    2 comments:

    Juwita Jamaludin said...

    salam quinnie.. duduk ipoh ke? kat mana ye.. saya orang perak juga..:) sedap sambal belacan sedapnya

    quinnie said...

    waalaikumsalam ita....kat simpang pulai....senang guna resepi ni ita..blender je..hehehhe

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...