Sunday 19 February 2012

KEK BATIK ARORA

kek yg sedap..lembut...moist dan gebus..:)



kek batik arora yg menjadik perbualan ramai sejak akhir2 ini..hehehhe..saya buat pagi ni....panas lagi ni waktu potong..memang ramai yg dah cuba..cuma bentuk belang2 saya ni tak cantik sgt ler..rasanya tersilap step masa duk tompok2 kan tu..hahahhaha...rasa kek memang sedap..rugi kalau tak cuba..:)

resepi asalnya dari denuanza..terima kasih atas resepi kek yg sedap ni...mula2 sekali tengok ady cuba..terus teringin nak buat sebab ada penggunaan susu kat dalam dia...so rasa dia mesti moist kek ni....:)  duk tangguh2..last2 buat jugak sebab tengok makin ramai yg dah buat...hehehe...k lah...yg terbaru saya tengok ayin masam manis buat kek ni..cantik nya dia nye belang2....jauh benar dari rupa kek kita..hehehhe...saya cnp dari blog ayin..ayin plak cnp dari kak ummi....terima kasih kak..

lagu hari ni..dari park bom jugak....tajuk don't cry..suka suara serak2 dia tu..hehehhe..terima kasih pd semua yg berkunjung ke blog saya...nanti saya akan balas komen2 dan bw ke blog kawan2...hari ni sebok skit...semalam tak online...:)

KEK BATIK ARORA
Resepi: De Nuanza
sumber : kak ummi ayin ady kak ita cmg kak yatie

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa
Cara-Cara:-
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

9 comments:

Cendana Kasih said...

waaa..pagi2 dah ada kek batik...sedap2....

quinnie said...

memang sedap ck kek ni..tak rugi buat..nak buat pun senang je..hehehe

Kak Sam said...

hrrrmmmm dimana-mana ada arora. teringin le pulak.

MANISMANIS said...

aduh ini cantik jugalah Quinnie...tak ada kurangnya pun...kalo kasih aku juga maulah haha

Cekgu Maz said...

ramai yg da buat kek nie....aduhh tergoda

quinnie said...

betul tu..semua duk demam arora..hehehe

quinnie said...

alahai malunya kalau nak dibandingkan dgn kek ayin...berganda2 cantiknya...hehehe

quinnie said...

salam kenal...senang je nak buat dia..:)

ady said...

as-salam Q
i like ...thumbs up..:~)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...