Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Friday, 9 September 2011
Asam laksa
Assalammualaikum semua...baru sehari tak post entry rasa cam lama jek cuti..kkekeke..mood tengah kelaut tu yg malas nak on pc...esok lak nak buat sekali lagi openhouse...duk pikir nak masak apa....dan segala benda bagai jugak lah yg nak kena pikir...hmmmmm..terima kasih atas kunjungan semua ke blog saya nih....akan berbalas kunjungan lepas menaip resepi nih...kekekke
resepi asam laksa ni saya selalu buat bila teringin nak makan laksa style cam gini...resepi ni saya tengok anak chef wan masak..chef nazri duk masak kat tv...dah lama jugak lah...simple je nak buat dia...k meh tengok resepi...yg bold tu versi yg saya tambah....kalau tak nak letak pun tak pe....saya memang suka makan laksa dgn telor rebus ...terlebih letak la pulak ye...ngeeee
Asam laksa
Resepi:quinnnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2 utk kuah
10 ekor ikan kembung
2 potong/hirisan ikan kayu
1 tin sardin
2 ikat daun kesum
1 bunga kantan
20 cili kering - direndam dgn air
1 bawang besar
1 serai dibelah serong
sedikit halia- skit je
1/2 biji sengkuang- diblend dgn sedikit air
1 sudu besar rata otak udang
1/2 ibu jari belacan
6-7 keping asam keping
sedikit air asam jawa
garam dan sedikit gula
Bahan sampingan
laksa
timun yg dihiris
daun salad yg dihiris jika ada
bawang besar yg dihiris
cili merah yg dihiris
telor ayam yg direbus
fish cake/ball yg dihiris kalau ada
hirisan nenas jika suka
Cara2
1. mula2 rebus ikan kembung dan ikan kayu bersama asam keping dgn air yg mencukupi...bila dah didih air boleh tutup api...kemudian asingkan ikan dari kuah tadi....tapis air rebusan kedalam periuk yg lebih besar..masukkan jugak asam keping tu sekali.
2. asingkan isi ikan dari tulangnya...masukkan isi ikan dlm blender dan blend dgn sedikit air...biar hancur...kemudian masukkan kedalam periuk berisi air rebusan tadi..blend pulak tulang ikan dgn air dan tapiskan kedalam periuk. isi sardin asingkan dari kuahnya...lecek isi sardin dgn garpu..tak yah lumat sgt...masukkan jugak kedalam periuk
3. masukkan cili kering, bawang dan halia, kuah sardin, belacan, otak udang dan sedikit air...blend hingga lumat...kemudian masukkan kedalam periuk. masukkan jugak sengkuang yg telah diblend.
4. akhir sekali masukkan daun kesum dan bunga kantan yg telah dibelah 2..isi jugak serai yg dibelah serong.....tambah lagi air ikut kepekatan yg disukai...masukkan jugak air asam jawa sedikit...hidupkan api dan masak hingga kuah tadi mendidih dan segala daun2 telah layu....perasakan dgn garam dan sedikit gula utk memancing rasa...
5. bila kuah dah masak boleh la dihidang dgn laksa dan segala bahan2 sampingan tadi...kuah laksa ni kalau tak habis simpan dalam peti ais...2-3 hari lepas tu pun boleh dimakan lagi dan rasanya lebih sedap...:)
(nota: dah lama jugak saya tak makan laksa yg taruk fish ball n cake nih..memang sedap kalau dpt makan style ginih....)
Labels:
Laksa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
Assalamualaikum quinnie...
wah rajin sungguh adik akak sorg nie buat asam laksa... akak jer yg x reti nak buat sndiri.. Huhuu... bukan apa nak buat kuahnya tu yg M ckit.. hehehhee... tu yg asyik beli jer tu.. :D. nie dah terliur tgk nie..sedap tgk asam laksa yg quinnie buat tu..
Assalamualaikum Quinnie,
wah..! 3 jenis ikan....kembung, kayu, ikan sardin lagi... mesti rasanya lain dari yang lain nih! teringinlah nak cuba satu hari nanti... nak tanya, antara 3 jenis ikan tu, yang mana satu paling ketara rasanya bila dah dicampur jadi kuah...
waalaikumsalam...
kakdiana..saya bila teringin nak makan je baru masak laksa nih..kekekek..kalau dak malas jugak..kehkehkeh..kat sini tak dek kedai yg jual best la laksa nih...terpaksa la kalau nak makan tu memang kena buat sdn bhd...hehhehe
kakamie..rasa kuah ni sama je dgn rasa kuah laksa yg biasa...cuma bila letak ikan kayu tu...dia nye rasa kuah tu lagi pekat...
Lamanya x mkn laksa dah la memang suka laksa.. Sedapnya nsmpak.. Mcm kena buat plak minggu dpn ni.. Nak cari daun kesum dulu
lain drp yg lain resepi min ni..hidang panas2,2 pinggan pun blh ni. :)
my feberet laksa..nyumnyumm sedapnya tp resepi ni mcm lain skit..ada 3 jenis ikan..hurmm..nnt nk try bt..nk mntk sini cnfem dh abis kan kak hikhikk..
salam quinnie..masa raya kat kg aritu pon k.atie buat laksa,resepi camni gak...tp ada tambah lengkuas sikit...xder isi sengkuang.
selamat hari raya Q. Bundo siang tadi buat laksa gak tapi tak sama macam yg Q buat ni. ni macam2 ikan ada mesti terlebih sedap ni.
salam semua.....baru hari ni dpt balas komen...disebabkan letih sgt hari sabtu hari tu..sampai jari jemari pun tak larat nak tekan keyboard..hehehhe
juwita...laksa ni sepanjang zaman terliur je bila tengoknya...hehehhe
dell kita suka hirup kuah dia..kuah dgn sayur2 mesti lebih...hehehhe
yana..memang sah2 dah habis..hehehhe..senang je nak buat..ikan pun sikit je guna...hehehhe
kakatie..saya kalau laksa memang tak suka letak lengkuas..hehehhe...tapi kalau nak letak apa salahnya...sengkuang tu ikut style laksa cina nak pekat kan kuahnya...:)
kakpah..laksa resepi mana2 pun lebih kurang je rasanya....hehhehe..tapi kalau dah air tangan bundo mesti sedap...:)
Post a Comment