Wednesday 14 March 2012

IKAN TALAPIA SAMBAL BELACAN


Ikan talapia lagi..heheheh...sekarang memang tengah byk ikan talapia kat rumah...kat kg 2 biji lombong pecah...mungkin sebab musim hujan tak henti ni sampai pecah lombong sebab tak leh nak tampung air...memang banjir la..tapi tak la teruk...tapi part yg best..ikan mabok...diaorg tangkap ikan kat belakang rumah je...macam2 ikan sungai...besar2 lak tu...sampai penuh peti ais tak muat...hehehhe...nasib la satu keluarga suka ikan sungai..so tak dek hal la makan ikan sungai tiap2 hari..hehehhe...ada ikan ARA... TALAPIA...lagi satu ikan tak tau nama..hehehhe...tapi sedap la jenis byk isi....kekeke..ada sekor ikan ara tu terlor dia sampai sebesar tapis....skit nye besar...tercapai la hasrat nak makan telor ikan...hehehhe

tapi yg ni menu dah lama dah nih..2 bulan lepas agaknya...hahahha....baru sekarang nak post..kekeke...k lah meh tengok resepi campak2 saya bila time malas nak masak...ngeeee

IKAN TALAPIA SAMBAL BELACAN

3-4 ekor ikan talapia
5 daun purut dicarik2
sedikit air asam jawa
garam dan gula
2 bawang besar dihiris
1 bawang besar*
4 bawang putih*
15 cili padi*
sedikit belacan*
2 serai*
sedikit halia* ( tumbuk lumat bahan *)

Cara2 

1. mula2 basuh bersih ikan talapia..lepas tu lumur dgn serbuk kunyit dan garam...goreng ikan...ikut suka la nak garing tahap mana..lepas tu tapiskan...tepikan ikan

2. masukkan sedikit minyakl utk menumis...masak hingga terbit bau dan cili masak....lepas tu masukkkan air asam jawa...ikut la nak byk mana kuahnya...masukkan gula dan garam..biar didih...dah didih masukkan bawang besar dan daun limau purut...dah terbit minyak kuahnya boleh la tutup api.

3. susun ikan dalam pinggan..tuang kuah atas ikan...dah siap..:)

8 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kalau silap hb mesti jumpa datok ikan mcm kat sini masa banjir dulu :D tp sapalah yg nk makan ikan tua mesti liatttttt dagingnyer! waaaaaaaa... untung yer kak ikan free bolah tangkap kat belakang umah jerrr ehehe... sana banjir ke? nasib baik kita tak mkn ikan sungai :D pestaim dgr masak sambal belacan O.o

Sheila Shafeareen said...

salam...ahammm sapai 3 ekor tu ikan talapia..sdp grg panas2 ni.....buat grg dgn sambal belacan pulak tu sdpnya.....lauk macam ni pun dah cukup menyelerakan...

Amie said...

Bestnya dapat ikan free... kalau ikan air tawar begini memang Kak Amie tak tolak tepi punya! Banyak khasiatnya tu.... baik untuk kulit you....

quinnie said...

ika..kat kg MIL makcik yg banjir..hehehe...raya ikan derang...siap jual lagik...ikan skit nye besar..geram kita tengok...heheheh

kak shiela..betul tu...kalau malas2 masak gini je..hehehe

kak amie..baik utk kulit ye..baru tau...hehehhe...

ady said...

as-salam Q
npk menyelerakan talapia sambal belacan tu..kalau ikan talapia Ady tak pernah mkn..sedap ni mkn dgn nasi panas2..

tun_telani said...

wahhhhh.... seronoknyerrr!!! bestnyer byk ikan!
tun suka makan ikan talapia.. tp kalau ikan sungai ni tun suka goreng je, sbb biasa kalau kuah2 ni terasa sket hanyir dia walaupun sikit. resepi camni mesti sedap kan, goreng ikan pastu curah kuah.

Sue @ Nenie said...

Salam Quinnie..wahhh best tu dapat ikan free, fresh2 plak tu..Kiranya jadi nelayan bidang terjun belakang rumah lah ekkkk....Ingat plak masa banjir zaman kecil2..abang selalu bawa balik ikan sepat pastu boleh goreng garing2 makan nasi cicah budu....

quinnie said...

ady..setengah org memang tak suka ikan ni sebab ada bau..hehehe

tun..tu la kan..kalau kita ada sekali dgn kita2 pun lupa daratan duk nangkap ikan je..derang semua makan telor je sebab bz nangkap ikan..hehehhe

sue..tu la..tak tangkap rugi lak..memang ramai yg dtg ambik ikan free...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...