Monday, 26 March 2012

SUP CAMPUR


sup campur..menu ringkas je..boleh makan dgn nasi dan juga mee atau bihun...terima kasih pada yg berkunjung dan meninggalkan komen..nanti saya BW ye..:)

SUP CAMPUR

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1/2 ekor ayam dipotong kecil
4 kentang dibelah 4
1 tomato dibelah 4
1 carrot dihiris
1 paket fish ball
sawi secukupnya
daun sup dan bawang dihiris jika ada
rempah 4 sekawan
garam dan gula skit
air 
sedikit serbuk lada hitam

bahan blend
3 bawang kecil
4 bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu besar jintan kasar
1/2 sudu besar jintan halus
1/2 sudu besar lada hitam

Cara2

1. mula2 panaskan sedikit minyak dalam periuk...kemudian tumis bahan2 blend...biar naik bau..kemudian masukkan rempah 4 sekawan...kacau2 dan biar rempah masak....

2. masukkan ayam dan kentang...kacau2 sampai keluar air ayam...kemudian masukkan air secukupnya.,,tutup periuk dan masak hingga didih kuahnya.

3. bila dah didih..masukkan serbuk lada hitam...masak hingga kentang empuk..bila kentang dah empuk baru masukkan garam dan gula....masukkan juga tomato dan carrot....bila sayur dah layu skit..masukkan fish ball...kacau2 kejap dan tutup api. akhir sekali masukkan sayur sawi dan daun sup dan bawang....kacau2 rata....dah siap..:)

6 comments:

ijayuji said...

Salam kak!! ahahaha... sibuk siapkan tempahan ke kak? hihihi... haaaaaa...mlm ni pun kita nak buat sup, lebih2 nasi himpit mkn dgn sup pulak malam ni, malas betul nak masak, ni un belum mandi lagi ehehe... bdn baju sume bau asap mmg tak hilang ehehe...

zila 4ever said...

salam Q..
suma ada dalam sup nie..sy suka hirup kuah sup..makan dgn mee hoon..terangkat..:)

quinnie said...

ika..idak aiiihhh..adik kita mood tak berapa baik..tu yg tak leh nak online lelama..hehehhe...rajin tul dia masak satay...kita beli je la...hahhahah

zila...betul tu....kadang2 makan sempoi cam gini berselera pulak..hehehhe

izahdaut said...

simple mcm ni lagii sedap. elok tuk diet nih. kekeke

quinnie said...

ha..a izah...semua ada..kekekke

nuwairani ismail said...

nampak sangat kite dah lama tak jenguk sini...siap meriah2 lagi dengan lagu! heheh...kite suke sup yang simple2 macam ni..kalau makan dengan macaroni rebus pon best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...