Tuesday, 27 March 2012

LAKSA


 dah lama teringin nak makan laksa...akhirnya saya buat jugak...hehehhe...terima kasih pd yg berkunjung...nanti saya buat kunjungan balas...tak berapa nak free 2-3 hari ni...adik meragam skit.

saya kalau makan laksa suka letak segala fish ball ke fish cake...lagi rasa sedap bila makan laksa ni...kalau tak pernah cuba...boleh la cuba ye....:) .k lah meh tengok resepi....

LAKSA

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

utk kuah

5 ekor ikan kembung
5 ekor ikan sardin
5 asam keping
3 sudu besar cili kisar
1/3 sudu besar otak ikan
1 bawang besar saiz sederhana
skit halia
daun kesum dan bunga kantan
gula dan garam
sedikit belacan
air

bahan tambahan
laksa
timun
cili merah
bawang besar
telor rebus
fish cake /fish ball


Cara2


1. mula2 rebus ikan dgn air secukupnya..masukkan asam keping sekali...bila dah didih airnya...tutup api dan toskan ikan..asingkan isi ikan dari tulangnya...masukkan isi ikan + air  kedalam blender dan blend hingga hancur..kemudian masukkan kedalam periuk.

2. kemudian blend tulang ikan + air...hingga hancur dan tapiskan kedalam periuk. ambil asam keping yg telah direbus tadi dan masukkan sekali...boleh tambah lagi kalau nak kuah rasa lebih masam...

3. masukkan cili kisar kedalam periuk...blend bawang dan halia dan belacan....masukkan sekali kedalam periuk. masukkan bunga kantan dan daun kesum...masak kuah...tambah air jika perlu.

4. bila dah didih kuahnya..masukakn garam dan gula....masak lagi hingga kuah betul2 masak...dah masak kuahnya boleh la hidangkan dgn laksa dan bahan2 tambahan.

11 comments:

ijayuji said...

Salam kak! siannyer, patut pun tak dan nak free sgt ya kak? takpe, besar pahala tu kak :-) laksa, dah hampir2 nak masuk list tp mcm nak buat mee rebus dulu kalau bhn2 cukup, ni laksa asam ke kak? laksa utara ka? ehehe... lama dah tak mkn laksa :D

norlieharumaini said...

sedapnya weh... hantarlah ke seri iskandar sikit..

Mas said...

sedappnya laksa kak..
lama dah mas tak buattt...he3
meh semangkuk...

Pen Biru said...

tak penah lagilah makan laksa taruk fishcake..hehehe..

Qasey Honey said...

ehmmm laksa sedapnya...suka mkn tp lum penah buat sdri...hehehe...leh cuba la nti...

Sari Yusa Ibrahim said...

saya punya dua mangkuk ya... :-)))

zila 4ever said...

salam q,
sy suka laksa penang,tp selalunya beli di pasar malam jew la..:)

quinnie said...

ika..curik2 masa jugak la nak melayan kpop dan blog ni...hehhehe....ini laksa versi kita..hahaha...tak dek utara timur ke selatan...kekeke

kak norlie..ishhh jauh tu nak ngantor..hehehhe

mas..kita pun bila dah teringin sgt baru buat...hahhahah

penbiru..cuba la..sedap taruk fishcake ni..ralat je meratah..hehehe

qasey..saya memang suka buat sendiri sebab ikan boleh taruk lebih skit....:)

sari...boleh je..:)

zila..hehhehe.dulu kita pun suka beli..tapi sekarang ni org jual kuahnya cair sgt le...huhuhu

nuwairani ismail said...

haaaa...yang ni memang style baru ni letak fish ball...baru 2 minggu lepas makan ni...sedapnye!

Amie said...

Wah! Ini laksa special ni...sebab ada fish cake, mesti rasanya lebih sedap ye Quinnie.
Kak Amie pun suka guna 2 jenis ikan untuk hasilkan kuahnya, biasanya kakak gunakan ikan kembung campur ikan selayang.

Diana @ Melley Mey said...

Laksa!!!! Sedaaapnya tuuu kalau dpt makan smngkuk laksa.... Lama dah x makan laksa... Terliur tgk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...