Dah lama nya tak makan ikan masak kuali ni...ni resepi dari che'iza...saya suka resepi ni sebab ada letak halba dlm masakan ni...ada bau2 kari skit..hehehhe...apa2 pun terima kasih pd che'iza....kita kongsikan resepi awak kat sini ye...dia kalau nak guna ikan lain pun best jugak ni...:)
IKAN KEMBONG MASAK KUALI
Resepi: che'iza @myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
- 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
- 4 sudu besar lada boh / cili giling
- * 3 biji bwg merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit
- * 1/2 inci lengkuas
- * 2 btg serai
- 1 sk halba
- 1/3 cwn santan pekat
- 2 sb air asam jawa
- garam, gula and perasa
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
- Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
- Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
- Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.
13 comments:
qinnie,
nampak sedap iakn camgini..mmg tul makan ikan gini bagi dia serap rempah2 tu baru laa terasa nikmat nyer makan..
pandai che iza bg namakan..hihihii
Selamat pagi Quinnie,
teringin nak tahu asal usul kenapa dinamakan masak kuali...
Salam sdp kan Q ikan grg di masak cam ni...nak pulak ad arasa kari dan sambal nya tu...halba mebangkitkan bau kesedapan masakan...
Salam kak! kita dah lama salin resepi ni masa kat MyR dulu n sampai skrg tak terbuat buat hihihi...alasan tak jumpa ikan :D nanti nak cuba buat lah! :D
sdpnya klu dpt ikan Q ni wak lauk tghri nti...rmah kmaz ayam nga dging je hri2...anak2 xmkn ikn...huhuu...
awal2 pagi lagi dah tayang ikan ni.. nak tanya la...ikan boleh ke masak kuali? heheh....
nani tak penah pulak masak benda2 yang ada halba. selalu mak letak halba dalam nasi dagang.
kak Q,
mas pernah try resepi ni..
memang sedapppp....
aaa lauk ni dulu pernah glemer kejap. saya je tak terbuat2 lagi. haishh nak buat jugak nanti.. mekasih kak Q ingatkan saya balik. hehe
assalamualaikumm.. dan selamat pagi ..
dah tayang gambar untuk menu tengahh ari ni hihi ...ai lama dah tak masak ikan jenis macam ni .. sedap nengok
sedap la tgk ikan kembung kuali tu...mcm2 nma resepi ni kan...ni kalau kalu masak kt periuk mesti xjd n sedapkan...hehehe...
salam quinnie
suka BW tghry..sbb dapur msing2 byk hidagan sedap2..cuci mata..syookk jew..ikan tu klu dapat nasi panas2 ..x sedar org blakang..:)
kak asma...resepi ni mak che'iza yg bagi nama..dia pun tak tau ngape mak dia panggil nama ni..hahahhah
kak amie...memang ini nama panggilannya...hehehhe
kak shiela..betul tu..ada la beza skit dari masak sambal yg biasa..hehehhe
ika..hahahhaha..kita pun itu la sekali dulu masak lepas tu terus hantar laporan kat myr..tak ingat sebenarnya nak masak lagi...kekekek...ni ada ikan baru la teringat nak masak lagi...kekekke
kak maz...kalau nak masak ayam pun boleh jugak ni kak..hehehhe
nuni...hehhehe...kalau agak2 nak habiskan halba boleh la cuba resepi ni...kekekek
mas...hehhehe..tu la tengok ada laporan masakan awak kat myr...kekeke
izah..oo pernah glemer dulu ye...hehehe
wani...kita sekarang jarang beli ikan..tu kalau ada mula la nak menerai segala resepi...hehehhe
qasey..hehehhe..tumis kat periuk memang tak sedap le..nak kuali jugak...hahahhah
zila..kita pun lambat baru leh bw ni...tak dek masa free..sempat update blog je...hehhehe
Nampak menarik.. Akak x perna lg buat... Nanti bole ler cuba resipi nie kan
Post a Comment