Monday 14 November 2011

Biskut Sarang Semut warna warni..:)

biskut raya haji hari tu..:)

saje nak letak warna biar cantik skit rupa....:)


biskut yg saya buat utk raya haji baru2 ni...ada lagi satu tupperware nak dihabiskan..hehhehe...memang tiap2 thn akan buat biskut ni sebab semua suka...biasanya saya buat warna asal..tapi kali ni letak warna2 skit...sementelah baru beli pewarna baru..hehehhe....kalau nak diikutkan nak guna warna purple..tapi tak menjadik pulak...adusss...bila dicampur terus tukar warna coklat..kekekek....sebabnya doh ni saya guna tepung kastard...biskut kalau guna tepung kastard warna kuning dari tepung tu dah kuat dah...jadiknya kalau nak buat kaler2 cam gini..guna warna hijau ke merah ke tak pe lagi...sebab warna dia tak berapa nak lari sgt...huhuhu....saya hari tu bahagi sampai 3 warna..lain kali nak guna warna asal dan 2 warna je...cam hijau or merah....saya suka resepi yg guna tepung kastard dari jagung..sebab bau kastard tu lebih wangi....apa2 pun tak salah mencuba kan? belajar dari kesilapan...kekeke...

resepi asal ni dari kak hanieliza tapi saya ambik dari myr...yg dipostkan oleh maya zakry...terima kasih pada kak hanieliza atas resepi ni dan jugak kat maya zakry....saya mintak izin letak resepi ni kat sini pulak...terima kasih...:)

Biskut sarang semut warna warni

Resepi asal: kak hanieliza
by: quinnnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan ( 80 )

  • 250g butter
  • 100g gula halus
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 s/teh esen vanilla
  • Chocolate rice/manik untuk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul kembang butter dan gula
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
  3. Masukkan tepung dan gaul rata
  4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
  5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
  6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara
(nota: saya kalau buat biskut suka guna planta dari butter..sebab planta rasa biskut akan lebih rangup..ikut selera masing2 la kan....saya tambah pewarna hijau dan merah utk warnakan biskut...gula tu saya kurangkan skit sebab nak tabur coklat rice tu banyak2...saya ni tak kuat manis sgt..saya bakar oven suhu 160c...selama 15-20 minit)

9 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam amboi rajinnya megukis..raya haji ada sekut yee...kalau tau dari jauh dah datang heheh cantik kejadian sekut sarang semuat ni...ingat dulu2 time kecik2 mak selalu buat..siap sagat lg....apa pun sekutni mmg sdp....

ady said...

as-salam q
1st time dgr biskut sarang semut ni..npk cantik sarang semut q ni warna -warni..tq 4 sharing..

cik cek said...

Rajinnya buat biskut...kak cek memang teringin nak buat biskut ni...dari hari raya hari tu...cuma sampai sekarang tak terbuat2...mintak sikit ngan Q jelah...:D

Sofea said...

Q..semut mesti suka tgk sarang dia yg kalerful nii..;)

Amie said...

haa... biskut ni memang menarik, mudah-mudahan jadi biskut pilihan, bak kata orang tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas... evergreen gitu....

Chik Mimi said...

Amboi Q raya aji pun rajin membiskut ,
biskut ni yg akak tak pernah buat tgk yg Q punya tu kalerpul cantik

quinnie said...

kakshiela..saya pun kecik2 dulu suka biskut ni...kategori biskut mahal la jugak zaman dulu sebab ada choc rice tu..hehhhe

ady tak pernah makan ke? biasa raya org selalu buat biskut ni...senang je ady nak buat..:)

kak cek..kalau dekat bleh je kasi..hehhehe

kak pia...hahhahah...bukan semut je..org pun suka jugak tengok...kekekke

kakamie...saya memang suka biskut2 lama ni...yg moden2 ni saya jenis malas skit nak mencuba...hehhehe

kak mimi...ikut zaman..semua warna warni skang ni...hahhahah

Wattie said...

Salam Quinnie,
Rajinnya Q mengukis, macam2 kukis Q buat, menarik nampaknya. Akak tak pernah buat lagi biskut ni, mkn pun belum pernah

quinnie said...

kak wattie...iye ke tak pernah makan ni kak? cam tak caya je saya...hehhehe...biskut lama ni kak...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...