Saturday 3 December 2011

Ikan haruan bakar berempah harum

sedap ikan bakar kak DJ ni..:) gambar lak tak cantik..kes nak cepat...perut dah lapar...main tangkap je gambarnya..janji ada....hahahah

 makan ikan ni tak yah lauk lain dah...sedap makan dia ngan nasi putih je..:)

rasanya ramai yg dah cuba ikan bakar berempah harum kak dayang jack ni....terutamanya kak nor..yg dah berkali jugak masak ikan ni..hehhehe....saya je yg lambat nak mencuba..bukannya apa..tak dek ikan yg sesuai nak dibuat panggang...kebetulan hari tu IL makcik kasi ikan haruan skit nye besar...berapa ekor tak ingat lak...separuh makcik buat panggang biasa je...yg lebihnya saya suh dia simpan sebab nak cuba resepi ni....memang sedap...saya letak byk skit daun kunyit takut bau hanyir...tapi ikan haruan ni yg bagusnya dia bila dah masak tak hanyir....saya jarang sebenarnya makan ikan ni....selalu makan talapia je...hehhehe...dah org kasi memang rezki la kan...hehehhe

saya cnp resepi ni dari rumah kak nor...terima kasih kak nor.....dan terima kasih jugak pd kak dayang atas resepi yg sedap ni..nak buat pun mudah....:) saya mintak izin kongsikan resepi ni kat sini pulak...terima kasih pada kakak berdua...:)


SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan) ~ k.nor guna ikan pari- saya guna ikan haruan 2 ekor
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.



* nak lebih sedap, perahkan limau kasturi atas ikan sebelum makan.





9 comments:

Amie said...

Selamat pagi Quinnie,
ikan haruan memang banyak khasiatnya terutama untuk kulit dan sembuhkan luka, tapi di sini tak ada dijual ikan air tawar, nak makan ikan talapia pun terpaksa ambil dari kolam ikan bapa mentua..tu kalau dah teringin sangat, nak beli di pasar pun boleh dihitung dengan jari berapa kali ada dalam setahun,

tentang asam keping tu Quinnie, ada 2 jenis kata Madiha, satu jenis yang tersangat masam dan satu jenis yang kurang masam iaitu asam kandis...agaknya yang Kak Anim gunakan tu jenis asam kandis, Kak Amie pun guna jenis yang kurang masam juga, jadinya walaupun bubuh 15 keping, taklah rasa masam sangat...

EmbunRosaliza said...

Assalam Q, ingatkan ada sapa2 yg berpantang kat sini tadi sebab msk ikan haruan heheh, rupanya ada org kasi. Kalo kat tempat akk ni mahal juga ikan ni dlm rm 20 sekilo. Sedap tgk ikan bakar tu

Cheq Sue said...

pssstttt...kalau ada lagi nak turun ipoh ni pi makan sama.... selalu ikan haruan masak gulai aje, kalau bakar pun bakar kosong cicah ngan budu. aduhhhh rasa cam nak balik kg aje! mesti tengah banyak musim ni...

Liza said...

salam Q...mmg kat sini pun ikan haruan tu mahal sgt...masa dlm pantang jer hubby beli, lepas tu ya adoi....hihihi
tp biasa Liza bakar atau buat sup jer ikan ni..

dZana said...

Aslmkum Quinnie ingat beli masa adik dlm berpantang raya baru ni.. harga nya mmg boleh tahan.. ingat masa akk kecik2 dulu org tak pandng ikan ni.. masak camni n mkn panas msti sedap..

Wattie said...

Salam Quinnie,
Ikan haruan memang bagus untuk sebagai penyembuh luka dalaman, kalau masak camgini lagila berselera org nak makan..

quinnie said...

kak amie..patut la akak kalau tunjuk ikan semua ikan laut je...hehehhe...saya kalau kat kg dulu memang selalu makan ikan ni...pegi nyala je sebab kg saya byk lombong...tapi sekarang nak makan kena beli...hehehhe..ooo asam keping ada 2 jenis..patut la letak byk...hehehhe.nasib akak cakap..kalau dak naya...hehhehe

kak rosa...mahal rupanya ikan ni ye...diaorg mancing tapi tak makan...tu yg kasik kat kitaorg..memang rugi la kalau tak makan ikan ni..byk khasiat...hehehhe..akak kat sini tak dek org berpantang...tapi 'pantang' nampak makanan ado...hahahah

sue..tengah musim hujan ikan suka main...memang ramai yg memancing musim hujan ni..hehehhe

liza...selalu kitaorg goreng je ikan ni..hehehe..teringin nak makan bakar sebab besar2 ikan nya..:)

kak wattie...memang menambah makannya kak...hehehhe

kak dzana...susah nak jumpa ikan ni kat pasar...biasanya kitaorg memang org bagi je...hehehe

Lieya said...

Ikan haruan BAKARRR???!!!??? gulpssss

quinnie said...

suka ek lieya...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...