Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Friday, 6 January 2012
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBONG
Musim durian tak habis lagi..hehhehe..kalau dah habis buahnya tempoyak masih ada lagi...:) menu simple je hari ni..esok la saya tayang kek puding karamel yg rupa tak menjadik tu...hehehe...moh makan gulai tempoyak dulu...hehehe
GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBONG
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
2 senduk tempoyak
6-8 ekor ikan kembong
1 serai di ketuk
1 bawang putih dihiris
sedikit halia dihiris
air secukupnya
gula dan garam
sedikit serbuk kunyit
buah tomato jika ada
10 cili padi ditumbuk lumat
Cara2
1. mula2....masukkan air kedalam periuk..di ikuti dgn tempoyak...cili padi...bawang putih...halia dan serai..serta serbuk kunyit. kacau2 rata..lepas tu pasang api..masak hingga kuah didih.
2. masukkan buah tomato...gula dan garam secukup rasa...biar didih lagi...kemudian baru masukkan ikan..agak2 ikan dah masak boleh tutup api. kalau jenis tempoyak baru dan manis...letakkan asam keping dlm satu keping utk kuah tu rasa masam skit..kalau tempoyak jenis dah masam..tak perlu letak...hanya perlu imbangkan gula utk kurangkan rasa masam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
salam Quinnie..bau tempoyak dh sampai ke umah k.atie :D
salam kak Q.. stok tempoyak kt umah dh habis =( kt kg byk durian, tp kompom xlepas kalau bw naik flight, hehe
salam Q....aiii xkan mkn srg2 kot, hulur la kat sini sepinggan...xbaik tau mkn srg2....hihihihi
kak atie...byk buat stok tempoyak? hehehhe..duk perak ni kalau tak buat stok tempoyak memang tak sah rasanya....hehehhe
tun..kalau boleh seludup dahlama angkut ek....hehehhe
kak ham...lamanya menyepi..la siannya..kena masak time rumah kosong la gitu ye...hehhehe
kak liza...bolehje kalau nak numpang makan...hehhehe
Salam Kak Q..yana suka sgt gulai tempoyak..tp nk bt males..hubby xmkn..klu bt kita je lah yg abiskan.. :-)
sedapnya gulai tempoyak! makan dengan nasi panas waktu tengahari....ada sambal belacan lagi! adeeehhhh....meleleh peluh!
maklong pun banyak buat stok tempoyak musim droyan kali ni.. sebab murah.. droyan frozen pun ada..
ni feberet maklong ni.. dapat hirup kuah dia ni.. naik juling bijik mata.. hehe..
Post a Comment