Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Thursday, 5 January 2012
KERABU PUCUK BETIK...
letak resepi simple2 je hari ni...kerabu pucuk betik...sape pernah makan? angkat tangan...hehehe...saya jakun sebenarnya tak tau pucuk betik boleh dibuat kerabu jugak....sebab selalu saya rebus je....bila borak2 dgn ayu kat myr forum..ayu citer dia makan kerabu pucuk betik..baru lah ku tahu ada rupanya kerabu ni....kak alma pun cerita dia pernah buat kerabu ni....sedap kerabu ni rasa macam kerabu yg biasa2 jugak..cuma ada la rasa lain skit dek kerana pahit2 pucuk betik tu...dulu tak suka pucuk betik ni...memang tak makan..sekarang rasa pahit2 dia tu yg rasa sedapnya...hehehe..saya tak letak banyak sebab takut pahit...letak skit je daunnya....
sekarang baru tau ada petua nak kurangkan rasa pahit tu kita rebus dgn asam keping daunnya...tapi nanti daun bertukar warna skit...tak hijau macam dlm gambar ni..tapi rasa daun memang ada kurang skit pahitnya dek kerana masam2 asam keping tu dan memang sedap makan cicah dgn sambal belacan ke apa...masa saya buat kerabu ni tak dpt tips ni lagi..baru tau lepas MIL makcik citer....lepas dah cuba memang betul...kalau rebus skit daun betik tu jadik tak cukup pulak...hehehhe..k lah..meh tengok resepi..:)
KERABU PUCUK BETIK
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan2
daun pucuk betik secukupnya
1/2 kilo kerang direbus dan ambil isinya
10- 15 cili padi
3 batang serai dihiris
1-2 bawang besar
kerisik secukupnya
garam dan gula
sedikit sos ikan
Cara2
1. mula2 rebus daun betik....masukkan air dan asam keping kedalam periuk...masak air hingga didih..kemudian baru masukkan daun betik...masak hingga daun layu skit. dia akan bertukar warna.
angkat dan tos serta carik2kan daun tu.
2. kemudian tumbuk cili padi..serai dan bawang besar...cili dan serai biar lumat...tapi bawang tu tumbuk kasar...dah siap masukkan dlm mangkok bersama dgn kerang...pucuk betik..sos ikan..garam dan gula. masukkan kerisik jugak....kacau2 rata...rasa la manis masinnya....kerabu ni elok pedas skit baru sedap. saya letak byk kerang utk imbangkan rasa pahit daun tu...so sedap la skit makannya...hehehhe
(nota: jgn risau..kalau dah rebus dgn asam keping daun tak pahit sgt....so boleh letak daun lebih skit...masa saya buat ni tak tau lagi tips rebus dgn asam keping tu....sebab tu saya letak skit je daunnya...lain kali nak letak byk daun dan pastikan pedas kerabunya baru sedap..)
Labels:
Kerabu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
shoutbox pun kene bayar ye? ish ish ish. nasib baik yg tun punya tu cm xde lagi kene bayar setakat nih.. tun x pandai mkn pucuk betik.. tp xtau la kalau pasni rebus lama2 ngan asam keping tu blh terima pulak.. nk kene cari pokok betik dulu utk menerai =)
as-salam q
tak pandai mkn pucuk betik..kalau org tua dulu2 mmg pandai habis mkn pucuk2 macam ni..npk menyelerakan sebab ada kerang..
salam Q....akak ni pun jakun gak...hihihihi
kalau kerabu2 ni mmg peberet akak tp xtau pulak pucuk betik pun blh wat kerabu....hisssshhhh
kak ina terasa2 pahit pucuk betik tu tapi sedaaap kan...
tun..ooo versi tun tu tak kena bayar ye...heheheh..ingatkan tun bayar...kekeke
ady...saya pun tak pandai sgt mula2 makan pucuk betik ni..tapi sekarang rasa sedap pulak...dah ketagih..hahahha
kak liza...itu la kan...saya pun baru tau boleh buat kerabu...hehhehe
kak zalin...betul tu kak..rasa pahit2 dia tu yg sedap...hehehe
as'salam pehhh kerabu pucuk betik lama sungguh x mkn ...cuka tau....mcm ni kena cari pokok betik lah....
Assalam Q, pucuk betik
tak salah akak pernah beli sekali dulu daunnya bila dimasak rasa manis2 gitukan..akak masak lemak putih aje kalau tak silapa ada masuk blog eh entah eh dah lupa ..hehe...oh boleh buat kerabu juga ya..baru den tahu..hehe
kak shiela..saya kalau balik kg barula dpt pucuk betik ni..dulu2 balik tak pernah nak ambik..sekrang balik je mesti angkut bawak balik...hehehhe
kak ayu...betul ke rasa manis2 ni kak? hehhehe..buah betik muda manis2 la kak bila buat gulai...daun dia pahit skit..hehehhe
Post a Comment