Monday 1 August 2011

Masak besamah daging


masak besamah ni saya dah masak sebelum bulan puasa lagi....saya ni malas skit nak mengantar n3 byk2 utk satu hari...tak berapa rajin nak menaip....ngeeee...byk benda nak kena buat...ikut mana termampu je la ye....:) menu hari ni nak berbuka tak tau lagi nak masak apa...biasanya kat rumah ni masak macam hari2 biasa jugak...cuma kalau rajin tu sat gi petang2 buat la kuih....air rasanya nak buat air soya...kuih...duk pikir nak buat kuih badak berendam atau kuih talam kurma...teringin pulak..kekekek...saya suka makan kuih...terutamanya kul 10 keatas....lepas terawih..kalau nak tengok saya rajin buat kuih memang bulan puasa ni la...heheheh...

rasa masak besamah ni macam masak kari jugak...tapi memang elok la masak kari guna cara ni kalau nak masak utk jumlah yg byk...dia tak tumis serbuk kari tu...perap dulu dgn daging....saya ni kalau masak kari nak  kuahnya terbit minyak lepas tu kaler mesti nak merah menyala baru puas makan...heheheh...yg ni saya letak santan kotak sebab nak perabihkan stok santan...dan campur dgn susu cair...kerisik pun sikit sgt...malas nak perah santan...alamatnya kuah tak berapa nak likat...kalau ikutkan  saya memang tak mencapai tahap piawaian nih...tapi sebab kan malas...telan jugakla...hahahaha..resepi masak besamah ni saya ambik dari ct mahayani@myr...terima kasih ya ct atas resepinya...saya kongsikan kat sini pulak ye...:) yg tulisan bold tu versi saya...

Masak besamah daging

Resepi asal: Ct Mahayani@myr
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

1 kg daging -saya guna 1/2 kilo je daging...potong kecil
3 ketul kentang -dibelah 4
3 ulas bwg merah -saya ganti dgn sebiji bawang besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas diketuk
2 batang serai diketuk
2 senduk rempah kari daging-saya pakai senduk gulai
2 sudu besar cili kisar 
1 sudu lada hitam serbuk -saya guna lada hitam biji
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih dan 3 buah pelaga
1 kulit kayu manis
6 helai daun kari
sedikit belacan
2 sudu besar atau lebih kerisik
santan secukupnya
garam dan gula
1 sudu besar asam jawa dibancuh dgn air dlm 2 cawan
2 biji tomato -dibelah 4


Cara2

1. Perapkan daging bersama rempah, cili kisar n serbuk lada hitam. oleh sebab saya guna lada hitam biji..saya tumbuk je lada hitam tu hingga lumat.

2. panaskan minyak, tumis bawang merah n putih yg ditumbuk bersama halia, (bahan2 ni saya blend je) tumis bahan2 blend ni hingga naik bau

3. kemudian masukkan daun kari serta bunga cengkih, lawang, k.k.manis n buah pelaga. kacau2 sekejap dan masukkan daging bersama rempah tadi. masukkan semua nya sekali rempah2 tu...gaul2 rata....kemudian masukkan serai n lengkuas yg diketuk, kentang dan kerisik. masukkan air jika perlu....letak skit je...saya tutup periuk utk cepatkan proses daging tu empuk...lepas tu guna api yg kecil supaya daging masak dan rempah2 tu pun masak jugak....masak hingga terbit minyak kuah tu...

4. bila daging sudah empuk masukkan belacan, air asam jawa, santan, garam n serbuk perasa. jika suka masukkan jg sedikit buah pala. bila sudah pecah minyak bolehlah dihidangkan. guna api pelan je...saya masak dgn tutup periuk tu....bila nampak kuah dah terbit minyak bolehla ditutup apinya....dah siap..boleh la dihidangkan dgn sebarang nasi....


(nota: kalau nak buat kenduri kecil2 memang sesuai masak gulai kari guna kaedah ni....)
 

2 comments:

Sofea said...

Q...salam ramadhan al mubarak..

quinnie said...

kakpia...salam ramadhan jugak buat akak sekeluarga...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...