kuih lengat....ini memang kuih tradisi org perak...selalunya kuih ni dimasak waktu bulan puasa...saya ini la 1 time buat sendiri..selalunya makcik yg buatkan..itu pun masa zaman saya skolah rendah dulu je makan...hehehe...makcik memang dah lama suruh saya buat kuih ni tapi tak ingat nak buat...kebetulan tengok kak besah post resepi ni kat myr baru la teringat...hehehe...
saya buat kuih ni semalam..ada lebihan santan dari kuih perigi buta..alang2 tu buat kan ler sekali kuih ni sebab dah bertahun tak makan...saya dulu2 kurang minat kuih ni sebab tak suka sgt kat kurma...sekarang ni baru suka...hehehe..selain kurma boleh jugak ditukar pada buah pisang...saya suka makan waktu panas...setengah org suka makan waktu sejuk...dah disejukkan dlm peti ais..ikut selera masing2 lah ye....
apa2 pun terima kasih pada kak besah atas resepinya....resepi kak besah guna tepung beras utk dadih dia tu..keluarga saya biasa guna tepung gandum....saya terlebih rajin dan daun pisang yg di BELI tu pun byk lagi...jadiknya saya buat la bekas2 dari daun pisang ni...hehehe...lagi la sedap kan rasanya sebab ada bau daun tu..nak guna bekas kecik2 biasa pun boleh je...:)
KUIH LENGAT KURMA
Resepi: kak besah@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan-bahan ( makan ramai2 lg syok )
- 1/4 cawan (2 sudu mkn) tepung beras
- 1 cawan santan
- 1 sudu mkn gula pasir
- 1/3 sudu teh garam
- 9 biji kurma - dibelah dua
Cara-cara
- panaskan pengukus
- kacau rata semua bahan2 kecuali kurma.
- curahkan adunan ke dlm bekas/loyang, anggaran 1 - 1 1/2cm tinggi adunan tu. jgn bubuh lebih tinggi dri itu, 9t kurma tenggelam, x nampak, x lawa..(akk punyer pn ada yg tnggelam tuh..huhu..)
- pastu, susun kurma atas/dlm kuah dadih tu. pastikan buah kurma tu terzahir lah yer.. kalo tak, 9t diorang x tau plak tu kuih apa..hehe..
- then, kukuslah 10-15 minit. Q kukus 10 minit je
- dah siap.. senang kan..! dessert ni sedap di makan sejuk2(masuk esbok), barulah terserlah keunikannyer. kalo di mkn panas, dadih tu blom kental lg.. kurang best lah.
- lg 1, seelok2nyer kita buat dlm bekas agk kecil, supaya kita bleh mkn 1 persatu, so x jd mcm sisa lah puding yg berlebih tu..(utk sukatan ni, akk buat 2 bekas). sekali mkn 1 bekas kongsi sama2. berjemaah gitu... baru lah satu hati..hehe.. insyaAllah..
8 comments:
as-salam Q
MACAM2 KUIH Q BUAT HARI NI..KUIH LENGAT KURMA NI KALAU DIMKN SEJUK2 MESTI SEDAPKAN...
salam Q...tunggu akk dtg mkn yer, ajak la lagi kengkawan yg lain....hihihhihi
cmner agaknya rase kuih lengat ni yer...
ni lagi satu kuih yg tun xtau langsung kewujudan dia. nama pun x pernah dgr.. tp senang betul buat dia.. bahan utama dia santan? mcm sikit je adunan tu. bape biji dpt ni kak?
ady..kebetulan ada lebihan santan..kalau dak malas jugak..hehehe
kakliza...rasa dia emmmm macam mana ye..kekeke..pernah buat tak badak berendam resepi saya? rasa cam kuah dia tu tapi ada kurma kat dlm...kekeke
tun...kalau makan berdua cukup ler sukatan ni...akak buat 2 adunan nih..hehehe...dia elok santan tu nipis je letaknya sebab baru le kurma nye timbul..hehehe..cam kita ni byk tenggelam sebab buat tebal santan tuh..kekeke
oooo...lengat kurma ke? masa kecik2, bertandang ke rumah jiran, dia jamu kuih ni ler..dalam daun pisang macam Q tu.. ingat kuih limas letak kurma..rupanyer lengat kurma yer...ish,ish,ish...setelah berpuluh tahun, barulah dapat jawapannyer...hahaha...
Lawa ler kuih perigi buta kat bawah tu.. makan tepi perigi lagi best kot..hahaha
Bila la kerajinanku ini akan bermula???
salam singgah..
ni bukan macam kuih tako ke?
jemput singgah blog madam.. :)
kuih ni kuih pelita buh kurma erkk Q..mcm2 versi skrg ni
ck...akhirnya dpt tau jugak nama kuih ye..hehehe
madam..ni bukan kuih tako...tq singgah sini...:)
kak ida...bukan kuih pelita jugak..hehehhe...lain rasanya dari tako dan tepung pelita...sebab tang santan tu bukannya pekat..dia cair je...:)
Post a Comment