Tuesday, 16 August 2011

Nagasari pisang

buat nagasari pisang..kebetulan ada pisang kat rumah..daun pisang pun ada jugak....:)

yang ni rupa kat dalam dia...lembik skit sebab panas lagi ni...bila dah sejuk dia keras skit...saya memang suka makan yg lembik2 cam gini..:)

saya dah lama sgt tak makan nagasari pisang....bila ada pisang kat rumah..daun pisang lak tak dek...nagasari ni kena bungkus dgn daun pisang jugak baru best..kalau dak semacam je rasa dia....sebab tak dek bau daun pisang tu...saya tak tau nama pisang ni...makcik bawak balik dari johor ari tu...ada org bagi....dia bentuk macam pisang emas tapi rasa macam pisang berangan pun ada...hehhehe...saya memang suka makan masa panas2 sebab kuah dia tu lembik2 je..bila dah sejuk dia keras skit..kalau nak makan yg keras2 kena la kacau sampai betul2 pekat...baru leh bungkus dgn pisang....k lah mari tengok resepi nagasari saya...

Nagasari pisang

pisang secukupnya...dibelah2
3/4 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
3 cawan santan
1/2 sudu teh garam
daun pisang secukupnya utk membungkus
Cara2

1. mula2 campurkan semua bahan kecuali pisang kedalam periuk....kemudian kacau2 hingga sebati dan tepung tadi tidak bergentel...lepas tu masak  menggunakan api yg kecil...kacau2 selalu hingga hingga adunan menjadik likat, pekat dan berkilat.

2. bila dah masak...ketepikan adunan tepung tadi....dan tunggu dia sejuk skit...sementara tu boleh layurkan daun pisang...buat secukupnya ...kemudian belah pisang tadi kepada 2...ketepikan...

3. bila adunan dah sedikit sejuk..panaskan kukusan...sementara itu boleh mulakan proses membungkus

4. sudukan sedikit adunan tepung kedalam daun pisang..letak pisang ditengah2...dan bungkus macam bungkus nasi lemak....buat sampai habis.

5. bila dah siap semuanya...masukkan kedalam pengukus bila air tadi dah didih...masak guna api besar...kukus selama 20-25 minit....dah siap boleh la dimakan panas2...:)

(nota: kuih ni kalau nak yg lembik sama kacau adunan tepung tu tak yah pekat sangat..tapi kena masak dia sampai berkilat...kalau dak tepung tak masak lak....cuma kalau masak lembut2 ni...hati2 masa nak keluarkan sebab dia lembik dan susah skit nak ambik...tunggu sejuk skit baru kuarkan dari kukusan....kalau nak keras...kena la kacau sampai pekat adunan tu....)

17 comments:

Fiza Nordin said...

kite suka makan nagasari tapi suka inti kelapa manis tu :D tak pernah buat pun... selalu beli je.tp dah lame tak makan... bile ade daun pisang, mood malas menerpa...bile xde daun pisang, jam2 tu jugak rasa berkobar2 nak buat hihihiii teruk betullah kite ni....

ibundo said...

bundo kalau nak makan kue ni suka beli je sebab takde orang lain yang suka makan uhuuu..
kalau yang lembik macam tu kena makan pakai sudu ye tak.

Cheq Sue said...

kite lom penah makan lagi magasari pisang ni...pernah dengar...kalau ada orang jual nak try jugak...

quinnie said...

kakfiza..memang gitu la selalunya..bila ada daun pisang kemalasan malampau nak buat kuih ni....tapi bila tak dek daun jam2 tu jugak nak makan...heheheh...saya sekarang kena rajin la buat kuih berdaun ni bila ada daun pisang sebab daun pisang BELI...kkekeke..sayang woo...yg daun kuning pun sayang nak buang...hahahahha

kakpah...kat sini susah nak dpt kuih nagasari ni...kalau ada yg jual pun tak berapa nak lemak kuih nya...kuih ni kena lemak2 baru sedap...hehehe..

sue..memang susah nak jumpa yg org jual...jarang2 ada..hehehhe...sedap makan panas2 dgn air teh...huh...

ijayuji said...

Salam kak! akak ni mmg suke lembik2 yer kalau kuih2 gini? kita pun sama :D lepat pisang pun kita belasah lembik jugak akakakaka...sedap kan yg lembik2 tuuu pastu mkn panas2 aduhhhhh mmg sedap!!!

quinnie said...

waalaikumsalam...ika memang leh join club akak la cam gini..hehehhe...akak ni kalau kuih ada tepung beras ni memang suka makan yg lembik2 tapi kena lemak..hehehhe..kalau dak tak bleh nak telan..kkakakka...

Anawahid said...

sama2... suka yg lembik2 camni... ekekke

quinnie said...

hehhehe...ana...tu yg kena buat sendiri ..kalau beli rasa tepung yg lebih...tak lemak pun...hehhehe...byk tul koles dibulan puasa nih....huhuhu

Ayu said...

wah nagasari pisang hubby akak suka ni..dah lama tak buat..rajin q buat kuih ya..pandai pulak tu..akak dulu bila at ur age..satu kuih pun akak tak tau buat ..hehehe..

che'iza said...

Sungguh ko buat nagasari kan Q... Habis dah pokok pisang ko tarah.... hehehhhe

quinnie said...

kakayu..saya memang suka makan kuih2 tradisi ni...hehehhe...memang minat saya lebih kepada masak2 kuih tradisi dgn lauk pauk ...mee2 ke..yg lain2 tu jarang2...heheheh...

che'iza..tarak pokok pisang pakai duit ja...hahahha...sedih tul bila ingat pokok pisang dah kena tebang.nak daun memang kena beli je la skang nih...huhuhu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnya nagasari... lama akak tak buat.. nak harap org jual memang takde rasanya nih.. kalau teringin mmg kena buat sendiri.. tp akak suka guna pisang raja baru best wat nagasari ni kan.. terliur lak tgk..

Deliah's Deli said...

mkn lembik2 panas2 gitu..x pose eh.:)) sy suka gak nagasari ni tp x nk yg lembik2 tu..btkan yg keras sikit ya.:))

Yana Shaiful said...

Salam Kak Q..sukanya kuih lembik2 cani..mkn panas2 smpai meletop lidah tuu lg best hehee..Rajin akak bt kuih nii..yana semua bahan ada..nk bt yg malesnyaa hikhikk :=)

anymz said...

Q,akak belum pernah buat lagi kuih melayu dulu2 ni..suka makan tapi tak pernah buat..anak2 kurang gemar..diorang suka kueh ketayap je..

Amie said...

memang sedaplah kuih nagasari tu, Kak Amie suka makan, wangi, lembut..manis, ada masam sikit kalau guna pisang raja...

quinnie said...

kak ratna...kalau org nak jual pun tepung bungkus..itu pun payah nak dpt yg sedap..hehehe...memang kena rajin kalau nak makan kuih2 tradisi ni..sebab semuanya kena dimasak sendiri..hehehhe

dell mana tau nih? hahahha...suka yg keras ek...kena kacau lama skit la kalau cam gitu..hehhehe...bab mengacau lama2 yg toteh tuh...kekekke

yana...lepas dah lecur lidah baru nyesal ek...hehhehe...lepas tu hilang sat deria rasa...kekekek

kakanim...gitu lak ye...kat rumah ni memang suka makan kuih2 tradisi dari kuih2 moden..hehhehe

kakamie...memang kena pilih pisang yg best...hehhehe...kalau dak tak sedap kuih ni....kekekke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...