Berminat dgn dunia masakan...dan blog ni adalah tempat saya menyimpan segala resepi yg saya sayang serta pernah dicuba dan untuk dikongsi dengan rakan2...:)
Thursday, 16 June 2011
Bihun goreng singapore
sebelum ni saya penah cuba masak bihun goreng singapore ni tapi tak berapa nak kena dgn tekak saya....sampai la satu hari saya tanya kaknis singapore cam ne cara dia masak bihun ni dan dia pun kasi resepi serta tunjuk ajar kat saya....terima kasih kaknis...nasib baik sempat berguru dgn akak....bihun ni memang sedap kalau kita masak dia basah2 skit dan makan dgn cili jeruk.....sekarang kalau masak bihun memang suka guna cara ni dan senang je nak buat...letak bahan simple2 je pun dah sedap.....apa2 pun terima kasih kaknis....:)
Bihun goreng singapore
Resepi asal: kaknis@myr
Resepi:quinnie@qasehququinnie.blogspot
Bahan2
1 paket bihun - rendam dgn air lebih kurang 1 jam tuk lembut kan dia
1 bawang besar *- saiz besar
8 bawang putih*
skit halia*- skit je ( bahan* blend halus)
1 sudu besar serbuk lada hitam/ lada sulah
udang basah - ikut suka nak letak byk mana
fish cake / fishball - dihiris
1 kiub pati ikan bilis- (yg ni saya tambah)
sayur sawi
daun bawang dan daun sup - dihiris
telor dadar - dihiris tuk hiasan
air dan garam secukupnya
Cara2
1.masukkan minyak dlm kuali secukupnya....dah panas boleh la tumiskan bahan2 blend tadi...dah naik bau...masukkan serbuk lada hitam/ lada putih. dan kiub ikan bilis...kacau2 rata.....masukkan udang dan fishball....udang dah tukar warna....boleh masukkan air skit...masak hingga didih.
2. bila kuah dah didih masukkan garam.....saya letak dlm 2 sudu kecil dulu....kemudian baru masukkan bihun yg telah ditoskan....kacau2 bihun sampai bihun lembut....kemudian baru masukkan sawi....kacau sampai sawi agak2 layu dan rasa masin nya...kalau kurang boleh tambah garam lagi...kalau kurang rasa lada hitam/putihnya boleh tambah serbuk lada hitam /putih lagi. dah masak tutup api.....kemudian boleh hiaskan bihun dgn telur dadar yg telah dihiris. daun bawang dan daun sup serta cili jeruk jika suka.....kalau ada bawang goreng pun best tuk tabur...saya tengah malas masa ni tu yg tak buat...hehehhe
(nota: bihun goreng singapore ni memang sedap kalau dia basah2 skit....so kalau kurang air tu bleh tambah lagi...pandai2 la agak....sebab kalau terlebih air kang lembik lak)
Labels:
BIhun
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
pagi...nak tumpng makan pagi...biar kenyang sampai tengahri ek..hehe
Thnks singgah & follow blog mama :)
Mama dtg tgk ada bihun grg spore..blh tukar ngan hokkien mee yg tak pedas..hehehe
anna kalau duk dekat bleh je ngator sepingan dua kat umah anna...hehhehe....
sama2 lah kita follow memfollow ye mama....lagi best tukar2 lauk pauk nih....rasa cam duk kg laks...hehhehe
Post a Comment