Monday, 13 June 2011

Puding nestum

petama kali rasa puding nih...sedap...lemak2 rasa dia...

yg kaler merah tu rasa sirap ros....lepas tu ada layer nestum...lepas tu rasa santan + dengan nestum....

saya pertama kali buat puding nestum nih....ada hari tu masa kat forum myr....org tanya resepi puding nih....tapi saya tak penah makan n tak tau pun yg saya ada resepi ni rupanya...hahahhaha....masa tu tertanya2 gak cam ne la rupa puding ni.....aleh2 kita sendiri ada resepi tapi tak penah buat...kekekke.....resepi ni resepi makcik saya kat kg....lepas tu makcik saya yg kat ipoh ni yg salin resepi ni dlm buku masakan.....tu yg saya tak tau...bila selak2 balik buku resepi...aku ada rupanya resepi nih....hahhahha....tapi takut nak letak resepi kat forum sebab saya tak penah cuba.....ni dah lepas cuba baru leh kongsikan kat sini.....saya suka rasa puding ni sebab ada rasa lemak2 nestum....saya letak 2 versi....satu pakai serbuk agar2 dan satu lagi agar2 bertali....resepi asal pakai serbuk...saya tak dek...tu yg saya edit resepi ni skit......k kalau berminat leh tengok resepi yer....

Puding nestum

Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2

250ml santan
150g gula
10g agar2 tali - kalau beli agar2 20g....potong je dua...dah dpt 10g...:)
1000ml air
1 daun pandan -simpul
pewarna merah/ sirap ros
nestum secukupnya - saya pakai nestum perisa koko

* kalau nak guna agar2 sebuk- berat dia 20g

Cara2

1. mula2 rendam agar2 bertali dalam 1 jam biar dia mengembang dulu....lepas tu baru masak air dgn daun pandan...dah didih baru letak agar2....masak sampai agar2 hancur.

2. agar2 dah hancur...keluarkan daun pandan tadi...kemudian masukkan gula...kacau sampai gula larut....tutup api....bahagikan 2 adunan agar2 tadi....satu letak sirap ros/pewarna merah dan lagi satu letak santan....kacau2 rata....ambik cup kecil dan masukkan agar2 merah kat dalam dia.....kemudian taburkan satu sudu besar mumbung nestum...nestum ni dia tak tenggelam..terapung je kat atas agar2....biar sampai agar2 merah ni mengeras.

3. bila dah keras agar2 merah....agar2 perisa santan tadi ditapis dulu...kemudian baru curahkan kat atas nestum...nanti bleh nampak separuh nestum tu melekat kat agar2 merah...dan separuh lagi timbul kat atas agar2 santan.....biar agar2 mengeras...kemudian masukkan dlm peti ais...dah sejuk bleh makan....

4. kalau guna serbuk agar2....masak agar2 serbuk dgn gula dan air sekali.....letak daun pandan. bila dah larut gula..tutup api dan buat langkah yg sama seterusnya...

(nota: nak guna nestum perisa biasa pun boleh macam resepi asal....saya kat umah ada perisa koko tu yg letak nestum koko...rasa gula dia memang cukup manis je...tak manis sgt dan tak tawar sgt...kalau jenis suka makan manis...boleh jadikan gula tu dlm 200g. kalau nak letak dlm loyang pun boleh....tapi basahkan dulu loyang supaya agar2 tak melekat pada loyang bila nak potong.)

5 comments:

ijayuji said...

Masuk sini mesti nak pitam wakakaka... sedapnyer nestum! kita suke nestum tp bukan nestum bayi lah kikiki... masuk list kalau ada byk rajin kita buat :D

izahdaut said...

laa.. baru lagi tengok dlm buku aneka puding, puding nestum ni. tertanya jugak cemana rasanya. masa makan tak tak rasa keras2 nestum tu ke. ke bila jadi puding dia akan lembutt je..ce crite

quinnie said...

hehhehe....ika kalau pitam2 nanti kita suh LMH tolong pegangkan biar tak jatuh...hahhahah....unnie pun 1 time makan puding nih...tak sejuk lagi dah ngap...kes jakun nye hal....hahhahah....senang je nak buat dia....

rasa dia lembut izah...kita pun masa tengok resepi cam tak leh nak bayang rupa dia...dah buat barule tau kejadiannya...hehehhe

Anna Qawina said...

aku nak buat puding nestum la...hiii

quinnie said...

jom...buat anna..kita pun nak buat lagi...tapi nak tukar lak bhgn bawah tu nak letak milo lak....hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...